Loading

1.2. Obsah a charakteristika výuky

Učivo biologie a ekologie zahrnuje poznatky z celého průřezu vědního oboru a vyučující v jeho rozsahu zohlední obor vzdělání. Učivo ekologie je vhodné zařadit i do dalších tematických celků učebních osnov (interdisciplinární propojení). Uvedené fylogenetické systémy se doporučuje zjednodušeně vysvětlit podle nového pojetí taxonomie a důraz klást na vybrané zástupce dle zaměření oboru, významu pro člověka a mezipředmětové vztahy s oborově příbuznými předměty. Obsah výuky úzce souvisí s dalšími odbornými předměty. U učiva, které je náplní i jiných především odborných předmětů, poskytnout shrnující obecný přehled.

Poznámka pro obor vzdělání 41-52-H/001 Zahradník:
• Učivo témat 5.3., 5.4. a 6.6. není nutné probírat samostatně, ale zařadit je do témat kapitoly 8 Přehled hlavních eukaryotických organismů ve vztahu k oboru.
• Kapitolu 9 Choroby a škůdci rostlin podrobně učit pouze v případě, pokud v rozvrhu hodin není zařazen pro všechny žáky předmět ochrana rostlin (v učebních dokumentech zařazen mezi odborné výběrové předměty). V této kapitole se klade důraz na souhrnné informace o škůdcích rostlin, které se mohou probírat v kontextu fylogenetického systému živočichů.
Žák získá ucelený přehled živočišné říše z pohledu problematiky ochrany rostlin, kterou si rozšíří v rámci vyučovacího předmětu ochrana rostlin. Je doporučeno zařadit i problematiku evoluce.
Učivo kapitoly 10 je možné vhodně zařadit v průběhu učiva fylogenetických systémů
organismů.
Učivo předmětu zahrnuje i kapitoly z biologie člověka zaměřené na zdraví člověka
a prevenci chorob hromadného výskytu, tj. civilizačních chorob a sociálně patologických jevů. Doporučuje se zabývat poznatky z aplikované medicíny, tj. otázkami teorie fyzické kondice a nutnosti tělesného pohybu, zdravé výživy a složení stravy, zdravého životního stylu, civilizačních chorob, pohlavního života a nácviku první pomoci.

Postup výuky. Výuka probíhá v kmenové nebo odborné učebně. Při výuce se doporučuje
používat moderní aktivizující formy a metody výuky (propojení teorie s praxí): metodu výkladu, metodu řízeného problémového rozhovoru nebo skupinového vyučování spojeného s názorným vyučováním (pomocí didaktické techniky, živého přírodního materiálu či vhodných didaktických pomůcek), metodu pozorování a pokusu. Vhodné je rovněž podněcovat aktivitu žáků samostatnou prací při pozorování biologických objektů a jevů a spoluprací na žákovských projektech.
Nedílnou součástí předmětu jsou praktická a terénní cvičení, která vytváří prostor pro aplikaci vědomostí a vytváření dovedností spojených především s osvojením jednoduchých laboratorních technik. Při cvičení se třída dělí na skupiny podle platné legislativy. Žáci pracují ve skupinách nebo samostatně (např. při mikroskopování, určování rostlin a živočichů podle klíče nebo atlasu, apod.).

Rozpis učiva je rámcový a učivo je rozloženo do dvou ročníků s celkovou hodinovou
dotací 3 vyučovací hodiny týdně za studium (tj. 99 vyučovacích hodin celkem, z toho
minimálně 24 hodiny praktických cvičení) s možností rozšíření o 1 disponibilní hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat